niedziela, 29 maja 2011

Konwalia

Konwalia majowa

-40-
Opis: Konwalia majowa to roślina Europejska pod ochroną. Dorasta do 20cm, rozrasta się przez kłącza, tworząc gęste, dywanowe kolonie. Kwiat osiąga swoją świetność w 2-3 roku od posadzenia. Liście podłużne, eliptyczne, ciemnozielone, jesienią żółte i szybko zanikające osiągają wysokość do 25 centymetrów. Niewielkie, pięknie pachnące, białe, zwieszające się kwiaty w kształcie dzwonków zebrane w luźne kiście. Po przekwitnięciu dość rzadko pojawiają się czerwone jagody, w których znajdują się nasiona rośliny. Polecane odmiany: „Grandiflora” o szczególnie dużych białych kwiatach. „Rosea” o kwiatach białofioletowych. „Albostriata” o kredowobiałych kwiatach i pasiastych liściach. Wielu działkowców uwielbia konwalie za ich cudowny zapach roznoszący się po ogrodzie w godzinach popołudniowo wieczornych.
Uprawa: Konwalia majowa to bylina której uprawa należy do najprostszych, dlatego stała się ulubioną rośliną początkujących ogrodników. Stanowisko półcieniste do cienistego, nie za chłodne, gleba żyzna, umiarkowanie wilgotna, bogata w składniki pokarmowe. Dobrze sprawdza się gleba leśna. Jeśli konwalia zbytnio się rozrośnie nadmiar trzeba jesienią wykopać lub wyraźnie ograniczyć przeznaczone dla niej miejsce. Konwalię dobrze rosną jak jesienią dodany trochę komposty a raz na 3 lata nieco podnawozimy, nawozami z zawartością wapnia. Nawozy azotowe powodują silny wzrost liści przy jednoczesnym ograniczeniu kwitnienia. Rozmnażanie przez podział rośliny po przekwitnięciu lub przez wysiew nasion.
Zastosowanie: Urocza roślina okrywowa na zacienione miejsca pod drzewami i krzewami. Konwalia nadaje się także do uprawy w pojemnikach i misach. Z kwiatów wiąże się małe bukieciki. Byliny bardzo proste w uprawie polecane początkującym ogrodnikom.
Właściwości i działanie lecznicze: Konwalia jest rośliną leczniczą. Surowiec leczniczy stanowi kwiatostan z liśćmi. Liście zbieramy zawsze przed pojawieniem się kwiatów w dniu suche. Suszymy w dość wysokiej temperaturze w miejscach bez bezpośredniego nasłonecznienia. Promienie słoneczne rozkładają związki czynne znajdujące się w roślinie. Kwiatostany wraz z liściem je otaczającym suszymy w temperaturze pokojowej w suchych ciemnych miejscach. Susz przechowujemy w ciemnych suchych miejscach.
Konwalia jest wartościowym lekiem nasercowym (glikozydem nasercowym – najsilniejsze działanie ze wszystkich znanych glikozydów). Zwiększa siłę skurczu i ma silny wpływ na serce. Stosowana w przypadku ostrej niewydolności serca, w zaburzeniach serca, wadach zastawki sercowej. Zioła konwalii są dobrze tolerowane przez osoby w podeszłym wieku. Konwalia wykorzystywana jest do produkcji leczniczych alkoholowych nalewek z konwalii. Stosując preparaty z tej rośliny należy pamiętać, iż jest to roślina silnie trująca, zatrucia są śmiertelne przy przedawkowaniu. Wszelkie stosowanie warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.
Kwitnienie: Konwalie kwitną na przełomie maja – czerwca.
Uwagi: Wszystkie części rośliny są silnie trujące, szczególnie narażone są małe dzieci które mogą zjeść czerwone owoce konwalii. Znane są przypadki zatrucia po wypici wody z wazonu w którym stały konwalie. W Polsce konwalia majowa znajduje się pod ochroną. W Europie konwalia jest symbolem szczęścia, czystości, skromności i młodości. Kwiat jest narodową rośliną Finlandii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz